بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت شما دوستان محترم
نوشتار ذیل جوابی است به مطالبی که جناب لئون که در وبلاگ خود یعنی " به خود آئیم ؟! " نوشته است
گفتار اول ایشان : تو کجای دین گفته که دیه ی زن و مرد( این یکی دیگه خیلی مسخرس،تبعیض و ظلم از این بالاتر؟!!!) یکی نیست(البته این مورد اخیرا اصلاح شده؟؟ بعد کلی سال. واقعا خسته نباشید!!)
جواب : بسیاری از احکام دین نه در آیات قرآن بلکه در روایات معتبره آمده است که منبع اصلی آن در کتب اربعه می باشد ، باید به آن منبع رجوع کرد ولی از آنجائی که رجوع به منابع اصلی و فهم درک آنها برای عوام الناس ( بمانند جناب لئون ) سخت و دشوار است ، بهتر است تا به کتب فقهی که به زبان فارسی نوشته شده مراجعه شود مانند تحریر الوسیله یا همین رساله مراجع معظم و اگر کسی قادر باشد می تواند به کتاب جواهر الفقه نوشته مرحوم محمد حسن نجفی ، قسمت کتاب الدیة مراجعه کند تا دریابد که دیه زن و مرد از نگاه اسلام کاملا متفاوت است
ظاهرا جناب لئون در استضعاف فکری فرهنگی قرار دارد که بدون مطالعه دقیق به مسئله دیه در اسلام حمله ور شد و تنها به مسائل شنیداری در این مسئله اکتفاء کرده است .
برای روشن شدن علت تفاوت دیه مرد و زن در اسلام توجه شما را به گفتار ذیل جلب می کنم
شبهه
در احکام اسلام گفته شده دیه زن نصف دیه مرد است و یا در بحث قصاص گفته شده که اگر زنی مردی را به قتل برساند بدون هیچ قید و شرطی باید آن زن را اعدام کنند ، اما اگر مردی زنی را به قتل برساند اول باید اولیای مقتول ( یعنی نزدیکان آن زنی که کشته شده ) نصف دیه مرد را بدهند آن گاه آن مرد را اعدام کنند ، آیا به راستی خون مردان رنگین تر از خون زنان است ؟ آیا زنان حَظّ و بهره کمتری از انسانیت برده اند که اسلام این چنین در مورد آنها قضاوت کرده است؟
جواب
قبل از بیان جواب دو نکته را خدمت شما عرض می کنیم:
نکته اول : احکام اسلام مطابق مصالح کل افراد جامعه مقرر شده است ( یعنی طوری برنامه ریزی شده که حق هیچ یک از افراد از بین نرود ).
نکته دوم : در سوره مبارکه نساء آیه 34 خداوند متعال نفقه اعضای خانواده را به عهده مردان گذاشته است ( به عکس زنان که هیچ مسئولیت اقتصادی در خانواده ندارند) بنابراین فقدان مرد درخانواده ضرر های اقتصادی مهمی را برای اهل خانواده در پی خواهد داشت .
جواب اشکال:
مردان غالباً در خانواده عضو موثر اقتصادی هستند و مخارج خانواده را متحمل می شوند و با فعالیتهای اقتصادی خود چرخ زندگی خانواده را به گردش در می آورند ، بنا بر این تفاوت میان از بین رفتن زن و از بین رفتن مرد بر کسی پوشیده نیست که اگر این تفاوت مراعات نشود خسارات فراوانی به بازماندگان بی گناه مرد مقتول وارد می شود.
بنابراین اسلام با صدور این حکم در مسئله دیه و یا بحث قصاص (قصاص مرد قاتل) مراعات همه افراد را کرده و این خلأ اقتصادی و ضربه نابخشودنی که به یک خانواده می خورد جلوگیری کرده است و هرگز اجازه نمی دهد که به بهانه « تساوی » حقوق افرادِ دیگری ( مانند فرزندان مردی که مورد قصاص گرفته ) پایمال شود.
خلاصه : دو برابر بودن دیه مرد ( نسبت به زن ) به خاطر آن نیست که خون مرد رنگین تر از خون زن باشد و همچنین به خاطر آن نیست که مردان سهم بیشتری از انسانیت برده باشند بلکه به خاطر جلوگیری از ضربه اقتصادی است که به خانواده آن مرد بعد از فوت او وارد می شود .
ادامه جواب پست زیرین ...